Близо четвърт  от парите за втора пенсия са изгорели през

...
Близо четвърт  от парите за втора пенсия са изгорели през
Коментари Харесай

През първите 8 месеца:близо четвърт от парите за втора пенсия изгоряха

Близо четвърт  от парите за втора пенсия са изгорели през първите осем месеца на годината. Над 20% от насъбраните пари са се стопили поради негативната рентабилност на пенсионните фондове и рекордно високата инфлация, написа „ Труд “.

За интервала от януари до 1 септември 2022 година всички универсални пенсионни фондове в страната имат негативна рентабилност. При другите компании доходността варира от -3,04% до -11,73%. Това демонстрират изчисления на база данни на Комисията за финансов контрол (КФН). Средната рентабилност за интервала на универсалните фондове е към -9,3%.

Наред с това инфлацията единствено за първите седем месеца на годината е 11,3%, демонстрират последните данни на Националния статистически институт. Като прибавим и инфлацията за август общото повишаване на цените за първите осем месеца на годината ще надмине 12%. В резултат насъбраните пари за втора пенсия действително са намалели с над 20 на 100 за интервала от януари до края на август.

Отрицателната рентабилност на пенсионните фондове се дължи на спада на акциите на фондовите тържища по света.

Ако погледнем активността на частните пенсионни фондове за интервал от една година, резултатите също не са положителни. Отново всички универсални пенсионни фондове имат негативна рентабилност, която е в рамките от -1,94% до -11,96%, а междинният спад е с към 9,2%.

Инфлацията за интервал от една година обаче са рекордните 17,3 на 100. Оказва се, че парите за старини в границите на година действително са се стопли с над 25%. Тоест, парите които се заделят за погашение на пенсии, вместо да нарастват, губят цената си.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР